Sorularla Redresörlerimiz
Redresör diğer adıyla doğrultucu, bir ya da daha fazla yarı iletken elemandan (örneğin diyot) oluşan alternatif akımı doğru akıma çevirmek için kullanılan elektriksel bir devredir.
Doğrultma alternatif akımın (AC) doğru akıma (DC) döndürülmesi işlemidir. Bütün doğrultucular, AC’yi DC’ye dönüştürme işlemini daha verimli yapabilmek için birden fazla yarı iletken güç elemanının belirli bir şekilde birbirine bağlanmasıyla yapılır.
⇒ Diyot ve tristörler ile bu devreler kurulur.
⇒ Ortalama olarak DC çıkış gerilimi ayarlanır.
⇒ Faz kontrol yöntemi ile kontrol edilirler.
Faz Sayısına Göre:
► Tek Fazlı Doğrultucu
► Çok Fazlı doğrultucularda faz sayısı arttıkça elde edeceğimiz DC gerilimin kalitesi artar ve harmonikler azalır. 1 fazlı ve 3 fazlı doğrultucular yaygın olmakla beraber endüstride 2 fazlı doğrultucularda kullanılır. Laboratuvar ortamında 6 ve 12 fazlı doğrultucularla daha düzgün DC gerilim elde etmek mümkündür.
Kontrol Durumuna Göre:
► Kontrolsüz Doğrultucu
► Kontrollü Doğrultucu
► Yarı kontrollü Doğrultucu
– Kontrolsüz doğrultucu sadece diyotla oluşturulur .
– Kontrollü doğrultucu sadece tristörle oluşturulur .
– Yarı Kontrollü doğrultucu tristör ve diyotla oluşturulur.
Dalga Sayısına Göre:
► Yarım Dalga Doğrultucu
► Tam Dalga Doğrultucu
Yarım Dalga Doğrultucu
Yarım dalga doğrultucu kıyıcı devrelerin özel bir şeklidir. Yarım dalga doğrultmada, doğrultucunun kutupsallığına bağlı olarak AC dalganın pozitif ya da negatif yarı tarafı geçirilirken diğer yarısı engellenir. Giriş dalga formunun yalnızca bir yarısı çıkışa ulaştığından, güç transferi için kullanılması oldukça verimsizdir. Yarım dalga doğrultma, tek bir diyot aracılığı ile gerçekleştirilebilir.
Tam Dalga Doğrultucu
AC gerilimi DC gerilime kayıpsız olarak dönüştüren doğrultuculardır. Köprü tipi tam dalga doğrultucu devresi diye de geçen bu devre AC’yi en iyi şekilde DC’ye dönüştüren devre olduğundan çok sık kullanılır ve her gün kullandığımız cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik cihazların beslenmesinde karşımıza çıkar.
► Enerji İletim Hatları
► DC Motor Kontrolü
► Akümülatör Şarjı
► Elektroliz ile Kaplama
► DC Kıyıcılar ve İnverterlerin Beslenmesi